top of page

Voiko lapsi oppia rauhoittumaan itse?

Eskarilaisen vanhempainillassa meille vanhemmille näytettiin lastenkokouksen pöytäkirjaa, johon oli kirjattu kokouksessa käsiteltyjä asioita. Oli heitetty hiekkaa toisten silmille ja jahdattu. Kokouksessa lapset olivat itse saaneet miettiä ratkaisukeinoja näihin hankaliin tilanteisiin. Ensimmäisenä listalla oli ”hengitä syvään”. Kuulostaa tutulta, myös Tuuve neuvoo Ukkosen poikaa samoin Ukkosen poika -näytelmässä. On tärkeää, että lapsia kannustetaan pohtimaan, kuinka riitoja voi välttää ja kuinka voi rauhoittua oman toiminnan kautta.


Ukkosen poika-nukketeatteriesitys pohtii voiko lapsi oppia rauhoittumaan itse
Ukkosen poika ei osaa rauhoittua

Ukkosen poika sai alkunsa omasta kokemuksesta


Ukkosen poika -esitys sai alkunsa seuratessani avuttomana lapseni raivareita. Siis sellaisia järjettömiä raivareita, joita kutsun räkäraivareiksi. Raivostuessaan lapseni voi kiljua tunnin räkä roiskuen ja hokea itselleen ”minä en osaa rauhoittua”. Onnekseni voin sanoa, että aika tekee tehtävänsä ja tätä nykyä tuntiin ei päästä enää koskaan (kop, kop, koputan puuta). Uskon kuitenkin, että rauhoittumisen opettelulla on ollut osansa tässä positiivisessa muutoksessa.


Meillä muutos on tapahtunut salakavalasti Ukkosen poika -esityksen valmistamisen ohessa. Aihetta on käsitelty kotonakin ja Tuuven rauhoittumisvinkkejä on testattu.


Näytelmässä Tuuve -tyttö kyllästyy jatkuvaan ukkoseen ja lähtee taivaalle selvittämään mistä se johtuu. Taivaalta löytyy Ukkosen poika, joka raivostuu herkästi eikä osaa rauhoittua. Raivotessaan Ukkosen poika heittelee kattiloita, jotka lyövät salamoita ja aiheuttavat kauheaa jyrinää. Tuuve pyytää Ukkosen pojalle rauhoittumisvinkkejä Taivaanlampaalta ja Pyörremyrskyltä ja turvautuu jopa lastenkasvatusoppaaseen. Lopulta hän kuitenkin tajuaa, että osaa rauhoittua itse ja keksii Ukkosen pojalle rauhoittumisvinkkejä.


Tuuven rauhoittumisvinkit Ukkosen pojalle


Hengitä syvään. Hengityksen rauhoittaminen rauhoittaa ja vaikkei mitään muuta pystyisi raivarin tultua tekemään voi syvään hengittäminen helpottaa.


Lopeta sanomasta itsellesi ”minä en osaa rauhoittua”. Sano mieluummin ”voi räkäräiskäle ja ripulirokka”. Jos hokee itselleen, ettei osaa rauhoittua, ei varmasti osaakaan. Negatiivisen hokeman voi vaihtaa omaan sanontaan, joka auttaa kiukun purkamisessa. Jos sanonta on myös vähän hauska, se saattaa keventää tunnelmaa. Mielikuvitus peliin ja omaa kiukkulausetta keksimään!


Sano itsellesi ”minä osaan rauhoittua”. Positiiviset vahvistukset auttavat ja mieli uskoo

siihen mitä sille sanotaan. Vaikka raivarin keskellä ei tunnu siltä, on jokainen raivari päättynyt joskus rauhoittumiseen. Ja joskus voi myös pikkuisen huijata itseään!


”Anna tunteelle nimi”. Ukkosen poika antaa kiukulleen nimeksi Kaasu. Kaasu-kiukku on helpommin käsitettävissä, kuin outo tunne sisällä, joka pistää riehumaan. Kaasu-kiukkua voi myös käskeä häipymään, jos ei enää tahdo olla kiukkuinen.


”Rauhoittumisamuletti” on koru tai esine, jolla on rauhoittava vaikutus. Kun rauhoittumisamulettia silittää, rutistelee tai hieroo käsiensä välissä, siitä lähtee taikavoimaa, joka auttaa rauhoittumaan. Rauhoittumisamuletin tehoa voi voimistaa sanomalla itselleen samalla: ”minä osaan rauhoittua”, ”kaikki on hyvin” tms.


Kärsivällisyyttä, kärsivällisyyttä, kärsivällisyyttä


Varma asia on, että lapsi ei opi hetkessä rauhoittumaan itse. Varmasti paras asia mitä lapseni ovat minulle opettaneet, onkin kärsivällisyys. Pinnani palaa edelleen, mutta olen jo sata kertaa pitkäpinnaisempi, kuin ennen lapsiani. Rauhoittumisvinkeistä on hyötyä itsellenikin ja on ollut mielenkiintoista huomata kuinka tilanteet rauhoittuvat nopeammin, jos muistan huomioida myös oman rauhallisuuteni. Kärsivällisyyttä ja syviä hengityksiä siis!


Pitäisiköhän seuraavaksi tehdä nukketeatteriesitys vanhemman kärsivällisyydestä? Pääosaa saa esittää kuminauha.


 

Teatteri Tuomikon Ukkosen poika -esitys käsittelee lapsen itsesäätelykykyä ja se on tilattavissa päiväkoteihin, kouluihin, kirjastoihin, tapahtumiin yms.
Kurkkaa lisätietoa Teatteri Tuomikon sivuilta!

Aurinkoisin terveisin,

Terhi


Uutisia ja ajatuksia

bottom of page