top of page

Uuden esityksen nimi muuttuu

- Myrskyvaroitus onkin SUURI SEIKKAILU


Mistä sinä tiedät, että tämä saari on autio? – Koska kaikissa suurissa seikkailuissa aina haaksirikkoudutaan autiolle saarelle. Ja tämä on nyt se suuri seikkailu!Vain kaksi viikkoa ennen ensi-iltaa olen siinä tilanteessa, että uuden esityksen nimi on vaihdettava. Se tuntuu vähän nololta varsinkin, kun lippuja ensi-iltaan on myyty jo kivasti. Myöhemmin kuitenkin harmittaisi, jos jättäisin esitykselle nimen, joka ei sille enää sovi.


Esityksen alussa radiosta tulee myrskyvaroitus ja keksin nimen siitä. Alun perin radiosta tulevan ohjelman piti viedä tarinaa eteenpäin, mutta toteutusvaiheessa radion merkitys on pienentynyt ja nimi on alkanut tuntua sopimattomalta. Miksi näin tajusin sen näin myöhään?


Esityksen tekoprosessi yllättää minut joka kerta. Aina käsikirjoituksen valmistuessa ajattelen, että tässähän tämä on. Että onpa kerrankin selvät sävelet ja, että sitten vaan rakennan ja harjoittelen ja valmis! Ja joka kerta harjoittelun alkuvaiheessa tajuan, ettei kirjoittamani tapahtumat olekaan toteutettavissa nukella, kuten paperilla ajattelin. Eikä minulla olekaan kymmentä kättä, joilla juoksuttaa nukkea ja vaihtaa maisemaa, valaistusta ja musiikkia – kaikkea yhtä aikaa. Joka kerta yllätyn, että harjoitusaika ei olekaan harjoittelua, vaan ratkaisujen etsimistä varten. Ja sitten tulee sellainen painava möykky palleaan, kun päivät kuluvat, ensi-ilta lähenee ja kaikki menee uusiksi ja vielä kerran uusiksi.


Työskentelen paljon yksin, mutta pyrin aina saamaan ”ulkopuoliset silmät” mukaan harjoitteluun. Ohjausapuna toimiva luottohenkilö näkee esityksen tuorein silmin ja ohjaa eksyneen tekijän oikealle tielle. Toisin sanoen, auttaa palleamöykyn karkottamisessa.


Tällä kertaa olen saanut ohjausavuksi nukketeatterin super-ammattilaisen Pia Kaleniuksen. Pia rakensi pertinjuntin ja muut nuket Tiltu ja Lettu ja leikkimökin asukas -näytelmään ja toimi esityksen nukketeatterimentorina. On ollut upeaa tutustua lämminsydämiseen ja mielettömän taitavaan Piaan, joka haluaa jakaa osaamistaan ja auttaa nuorempaa kollegaa. Kävin viime viikonloppuna Pian luona Turussa harjoittelemassa ja hänen avullaan esitykseen liittyvä möykky suli ja homma alkoi hahmottua. Intensiivitreenien jälkeen tulin siihen tulokseen, että pitää uskaltaa tehdä rohkeita valintoja, vaikka se sitten tarkoittaisi esityksen nimen muuttamista vain kaksi viikkoa ennen ensi-iltaa.


Esitys kertoo edelleen Sallista, joka jää yksin mökille, kun vaari lähtee käymään kaupassa. Kaverina on edelleen pehmolelu Pietu, jonka kanssa leikit lähtee niin sanotusti lapasesta ja yhtäkkiä ollaan keskellä suurta seikkailua – ihan kuten alun perin suunnittelin. Harjoitusten edetessä Pietu on kuitenkin töninyt Sallia sivummalle. Salli ei enää olekaan päähenkilö, vaan esityksestä tulee ennen kaikkea pienen ja pelokkaan Pietu-hiiren matka rohkeaksi ja auttavaiseksi pikku hiireksi. Tai siltä se ainakin näin kaksi viikkoa ennen ensi-iltaa vaikuttaa.

Tavoitteeni on, että esityksestä tulee hauska ja vähän jännittävä mielikuvitusmatka – leikki, joka muuttaa pienen huoneen suureksi seikkailuksi.


 

SUURI SEIKKAILU - esitys ystävyydestä, rohkeudesta ja mielikuvituksen voimasta


Ensi-ilta lauantaina 11.2.2023 klo 15 Pikkuteatteri, Lahti

Esitys on osa Lahden Lasten Talvikarnevaalien ohjelmaa.

Ensiesityksen jälkeen Suuri seikkailu on tilattavissa keikalle ympäri Suomen.

Comentarios


Uutisia ja ajatuksia

bottom of page