top of page

Teatteri Tuomikon esiripun takaa...

Mikä on Teatteri Tuomikko?

Teatteri Tuomikko on kiertävä ammattinukketeatteri, joka tarjoaa lapsille laadukkaita esityksiä tärkeistä aiheista.

 

Ammattitaidolla toteutetut esitykset on tilattavissa ympäri Suomen. Ohjelmistosta löydät n. 2-9-vuotiaille sopivia, puolen tunnin mittaisia esityksiä, jotka on suunniteltu kiertämään erilaisissa tiloissa. Teatteri Tuomikolta tilaat helposti esitykset ja työpajat päiväkotiin, kouluun, kirjastoon, erilaisiin tapahtumiin ja oikeastaan ihan mihin vain.

teatteri_tuomikko_tunnus_pysty_sininen.png

Teatteri Tuomikko muuttaa arkisenkin tilan nukketeatteriksi. Kun kiertävä nukketeatteri pystyttää lavasteet ja sytyttää valot, teatterintaika ympäröi pienet katsojat. Nukketeatteriesitys innostaa, ilahduttaa, koskettaa ja herättää kysymyksiä. Missä olisikaan turvallisempaa kokea suuria tunteita, kuin teatterissa? Esityksen jälkeen laitetaan valot päälle ja jutellaan.

Miten syntyi Teatteri Tuomikko?

Teatteri Tuomikko on yhden unelmani täyttymys: ikioma sooloteatterini. Ensimmäisen sooloesitykseni tein matkalaukkuun vuonna 2010. Varasin markkinapaikan Anianpellon markkinoilta, Asikkalasta, lainasin markkinateltan ja esitin esitystäni non-stop-periaatteella 27 kertaa kahden päivän aikana. Siitä kaikki alkoi.

Ymmärsin kuitenkin heti, että tarvitsen lisää oppia nukketeatterista, jos aion sitä ammatikseni tehdä. Seuraavien vuosien aikana sain kaksi lasta, opiskelin nukketeatterin ammattitutkinnon ja tein pieniä nukketeatterikokeiluja. Haave omasta kiertävästä nukketeatterista ajoi minua eteenpäin, vaikka vuodet kieltämättä tuntuivat välillä pitkiltä.

 

Vuonna 2015 olin muuttanut Lahteen ja löysin mukaan Nukketeatteri Niveltämöön. Niveltämöstä löytyi kollegoita joiden kanssa jaoimme nukketeatteri-innostuksen ja asioita alkoi tapahtua nopealla tahdilla. Niin valmistui ensimmäinen isompi sooloesitykseni, Siivetön ystävä, joka on ohjelmistossa edelleen. Tein useamman vuoden sooloesityksiäni Nukketeatteri Niveltämössä, mutta epävarmuus Niveltämön tulevaisuudesta sai lopulta ajattelemaan omilleen siirtymistä.

 

Neljännen isomman sooloesitykseni valmistuessa, vuonna 2019, otin käyttöön nimen Teatteri Tuomikko. Oma nimi luo pysyvyyttä ja asiakkaani voivat luottaa, että Teatteri Tuomikko on yhtäkuin minä. Tammikuussa 2022 Teatteri Tuomikko rekisteröitiin kaupparekisteriin, joten pieni kiertueteatterini on nykyään toiminimi ja minä nukketeatteriyrittäjä. 

Teatteri Tuomikon missio

Minulle on tärkeää tehdä oma pieni osani, jotta maapallo olisi parempi paikka elää. Haluan kertoa tarinoita, jotka vahvistavat lapsen uskoa itseensä ja tulevaisuuteen. Haluan tehdä esityksiä, jotka kannustavat hyvyyteen ja oikeudenmukaisuuteen ja antavat ajattelemisen aiheita. Osa esityksistäni on koskettavia, osa jopa liikuttavia, mutta kaikissa on onnellinen loppu. Haluan antaa lapsille turvallisia tunne-elämyksiä ja johdattaa heidät hetkeksi matkalle mielikuvituksen maailmaan. 

Saan usein palautetta, että on ihanaa, kun nukketeatteriesitykseni ovat niin rauhallisia. Tavoitteeni onkin antaa lapsille vastapainottavia kokemuksia nopeatempoisten animaatioiden rinnalle. Musiikki on tärkeässä osassa esityksissäni ja ne sävelletään aina esitystä varten. Musiikki auttaa osaltaan rytmittämään esitystä ja luomaan erilaisia tunnelmia. Musiikki, kiinnostava tarina ja tietysti nuket, jotka heräävät henkiin yleisön edessä ovat suorastaan mystinen yhdistelmä, joka vangitsee katsojien huomion. Tuntuu uskomattomalta, kun ihan pienet taaperotkin jaksavat seurata esityksen alusta loppuun. Se ei kuitenkaan ole poikkeus, vaan niin tapahtuu useimmiten.

Rauhallisten nukketeatteriesitysten vastapainoksi löytyy Teatteri Tuomikon ohjelmistosta myös Täti Hattara, klovni, joka pistää tuulemaan kerta heitolla. Täti Hattara ottaa yleisön mukaan ja hänen läsnäollessaan lapset saavat loistaa älykkyydellään. Ilo ja nauru ovat tärkeitä voimavaroja ihmiselle ja niiden ylläpitoa varten syntyi korona-aikana tämä pöljä lastenvahtihahmo. Klovnerian tekeminen on vaatinut hyppäämistä omalle epämukavuusalueelle ja se on ollut todella jännittävää, mutta myös innostavaa ja ammatillisesti erittäin kehittävää. Odotan innolla tulevia seikkailuja Täti Hattaran kyydissä.

Teatteri Tuomikon ohjelmistoon on ajanmittaan tulossa erilaisia nukketeatteriin pohjautuvia hahmoja ja esityksiä. Kuten sanottu, innostun helposti uusista asioista ja uusia ideoita syntyy. Toteutan niitä sillä tahdilla, kuin yhden ihmisen aika ja voimat riittää :) 

Jos haluat tietää mitä Teatteri Tuomikossa milloinkin on meneillään, ota seurantaan @teatterituomikko Instagramissa ja Facebookissa! -> 

  • Instagram
  • Facebook
bottom of page