top of page
teatteri_tuomikko_pisarat

Suru puserossa

Nukketeatteriesitys surusta ja siitä selviytymisestä. Kaunis, läpisävelletty esitys antaa uskoa tulevaisuuteen.

suru

Kun peikko menettää pupu-ystävänsä on suru niin suuri, että puserokin muuttuu mustaksi. Alkaa surusta selviytyminen, jonka aikana tunnetilat heittelevät, ruoka ei maistu ja nauramisesta tulee syyllinen olo. Vuodenaikojen vaihtuessa suru alkaa pikkuhiljaa hellittää ja puserosta irtoaa mustia palasia, kunnes jäljellä on enää viimeinen, kaihoisa muisto, joka ei koskaan katoa.

Teatteri Tuomikon sanaton nukketeatteriesitys on kaunis, läpisävelletty tarina, joka antaa toivoa surusta selviytymiseen. Suru puserossa -esitys tekee surun moninaisuuden lapselle ymmärrettäväksi ja käsittelee vaikeaa aihetta turvallisesti ja lempeästi kuin sylissä pitäen.

Suru puserossa sopii kaiken ikäisille, erityisesti n. 3-10-vuotiaille ja ikäihmisille.

 

Tämä nukketeatteriesitys on suunniteltu kiertämään ja sen voi helposti pystyttää päiväkotiin, kouluun, palvelutaloon, kirjastoon, tapahtumaan ja tietysti oikeaan teatteritilaan. Esitys on mahdollista tilata myös ulkomaille. 

Suru puserossa on mukana Live 2 -hankkeessa! 

Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) rahoittama LIVE 2 -hanke on Konserttikeskuksen hallinnoima hanke, jonka hankepartnerina toimii Teatterikeskus. LIVE 2 -hanke parantaa esittävän taiteen esitysten saatavuutta ja saavutettavuutta sekä lisää maantieteellistä tasa-arvoa lukuvuoden 2023–2024 aikana.

Esitys on tilattavissa Konserttikeskuksen kautta subventoituun hintaan 199€. 

Katso lisätietoja ja tilaa Konserttikeskuksen kautta

Käsikirjoitus, nukenrakennus, lavastus ja esiintyminen: Terhi Tuomikko

Musiikki: Marko Häkkinen

Kuvat ja trailer: Rami Rusinen

Ohjausapu: Seppo-Ilmari Siitonen

Kesto: n. 30 min.

Tekniset tiedot: Tarvittava tila: leveys 3m, korkeus 2,5m, syvyys 4m, sähköpistoke, tila pitää pystyä hämärtämään. Esiintyjä tuo valo- ja äänitekniikan mukanaan ja hoitaa ne itse.

TILAA ESITYS tai kysy lisätietoja: 

terhi@teatterituomikko.com tai 040-551 6130 / Terhi

Katso esittelyvideo:

Arvioita ja palautetta esityksestä:

Tuskin suuresti liioittelen, jos sanon, että Teatteri Tuomikon uusi Suru puserossa -nukkenäytelmä on omassa lajissaan pieni helmi. Harvoin näkee näin koskettavaa ja tarkasti rytmitettyä esitystä, jossa esittäjän jokainen ele ja ilme on täydellisesti synkronoitu musiikin kanssa. - Ilkka Kuosmanen, 12.9.2021 Etelä-Suomen Sanomat

Näkemistäni teatteriteoksista se on yksi mieleenpainuvimmista, suloisimmista esityksistä - Suru puserossa. (...) Kokonaisuuden kiiltokuvamaisen ehyeksi nivoi esityksen taustalle sävelletty kaunismelodinen musiikki. (...) Suru puserossa kohosi tärkeän aiheensa, taitavan esittäjänsä, ohjauksensa, lavastuksensa ja esineistönsä mukana oman lajinsa täydelliseksi ammattilaisesitykseksi - syksyn lahtelaiseksi teatteritapaukseksi. - Tarmo Virtanen, 19.9.2021 Lahen uutisia

Suru puserossa on Superkomeetta 2020!

Suru puserossa on valittiin vuoden 2020 Superkomeetaksi, joka on nukketeatterialan vuotuinen kannustuspalkinto kiinnostavalle ja kunnianhimoiselle esitysaihiolle. Komeettakatselmuksen mentoreiden Anne Lihavaisen ja Merja Pöyhösen perustelut stipendille:

Esityksessä nukke on nostettu keskeiseen rooliin ja kokonaisuus luottaa vahvasti nukketeatterin keinoihin. Päähenkilönä oleva pieni peikko on hyvä samaistumisen kohde kohdeyleisölleen. Esitys käsittelee suuria ja vaikeitakin tunteita ja niille annetaan hienosti tilaa ja aikaa.

Esitys antaa myös työkaluja siihen kuinka vaikeuksista voi selviytyä: pikkuhiljaa, ajan myötä.  Se käsittelee kuoleman kohtaamista, läheisen menetystä ja surun eri vaiheita turvallisella ja lempeällä tavalla. Vaikka aihe on raskas, esityksessä on silti hauskuutta, toivoa ja elämäniloa. Selkeä, kaunis ja kohderyhmän huomioiva kokonaisuus.

- Suuri aihe ja luottamus nukketeatteriin sen käsittelyssä

- Kunnioitus ja kiinnostus nuken ilmaisukeinoihin

- Ollaan nukketeatterin ytimessä: pienellä tehdään suurta

Suru puserossa (9).png
Suru puserossa-tiivis-neliö (12).png
Suru puserossa-tiivis-neliö (6).png
Teatteri Tuomikko - Suru puserossa -nukketeatteri - esitys - lapsille - 2.png

Miksi tein lapsille esityksen, joka käsittelee kuoleman aiheuttamaa surua?

Vuonna 2019 ensi-iltaan tullut esitykseni Ukkosen poika käsittelee lapsen vihan ja kiukun hallintaa. Yhden esityksen jälkeen eräs varhaiskasvattaja tuli juttelemaan kanssani ja kiittämään esityksestä. Hän kertoi, että on hienoa kun tunteita ja niiden hallintaa käsitellään nykyään esityksissä. Hän oli kuitenkin tehnyt sellaisen huomion, ettei surua käsitellä lasten esityksissä, ei varsinkaan kuoleman aiheuttamaa surua. Aihe jäi pyörimään mielessäni ja noin vuoden kuluttua esitysidea oli hioutunut ja päätin tehdä Suru puserossa -esityksen.

En halua, enkä voisikaan, antaa keinoja surusta selviytymiseen. Olen halunnut tehdä esityksen, joka antaa tulevaisuuden toivoa ja uskoa siihen, että suurestakin surusta voi selvitä. Esityksessä kuljetaan yhden vuodenkierron läpi, syksystä seuraavaan kesään, joka auttaa lasta ymmärtämään ajan kulun, koska aika parantaa. Surun käsitteleminen ja siitä yli pääseminen vie aikaa. Kun on menettänyt jonkun tärkeän, saa itkeä, olla vihainen ja neuvoton, mutta saa myös nauraa ja mennä lopulta eteenpäin. Näitä asioita tuon esityksessä näkyväksi. Toivon, että esitys koskettaa pieniä ja isoja katsojia sekä auttaa käsittelemään kuolemaa ja surua pientenkin lasten kanssa. Esitykseen kuuluu tehtävämateriaali, jonka avulla esitystä ja sen aihetta voi käsitellä lasten kanssa.

Esityksen valmistamista ovat tukeneet:

taike_hame_vaaka
Majaoja-logo
Logo Lahti
Suru puserossa nukketeatteri.jpg
Teatteri Tuomikko - Suru puserossa - nukketeatteriesitys - lapsille
bottom of page