top of page

Teatteri Tuomikon esiripun takaa...

Terhi-Teatteri Tuomikko

... löydyn minä, Terhi Tuomikko.

Olen lahtelainen teatteri-ilmaisun ohjaaja, nukketeatteritaiteilija, näyttelijä ja kahden prinsessan äiti, eli lähes prinsessa itsekin. 

Olen helposti innostuvaa sorttia: sellainen, joka hihkaisee uusille ideoille JOO, matkustaa kielitaidottomana vieraaseen maahan ja tykkää muuttamisesta. Pidän uusista aluista ja eteenpäin menemisestä ja mieluiten suuntaan katseeni tulevaan. Kerron kuitenkin vähän menneisyydestäni, koska haluan, että tutustutte minuun!

Lapsena haaveilin näyttelijän ammatista. Rakastin teatteria ja teatterikäynnit Lahden kaupunginteatterissa olivat vuoden kohokohtia. Toivoin pääseväni tuolle näyttämölle itsekin. Unelma toteutuikin syksyllä 2022, kun Tiltu ja Lettu ja leikkimökin asukas sai ensi-iltansa. Kirjoitin ensi-illan alla asiasta näin.

 

Lukion jälkeen työskentelin videovuokraamossa ja harrastin intohimoisesti teatteria helsinkiläisessä Ilves-Teatterissa. Teatteria opiskelin Lahden Kansanopistossa ja monilla kursseilla. Elannon hankin tekemällä keikkahommia kaupankassalla, päiväkodeissa, kotipalvelussa ja ravintoloissa. Vuonna 2004 aloitin esittävän taiteen AMK-opinnot Stadiassa. Oppilaitoksen nimi ehti muuttua Metropolia AMK:ksi ennen kuin valmistuin teatteri-ilmaisun ohjaajaksi vuonna 2009.

 

Opintojen aikana työskentelin pari vuotta näyttelijänä Petroskoin Kansallisessa teatterissa Venäjällä. Kokemus oli monin tavoin käänteentekevä. Pääsin kokemaan näyttelijän arjen, mutta pääsin myös mm. ohjaaja Kaisa Korhosen assistentiksi. Ymmärsin, että haluan tehdä teatterissa muutakin kuin näytellä. Olin oppinut Ilves-Teatterillä tyylin, jossa kaikki tekee kaikkea ja ymmärsin, etten pidemmän päälle sovi laitosteatteriin. Petroskoissa tutustuin kollegaan, joka kiersi esittämässä nukketeatteriesityksiä. Vierailin myös nukketalossa, jossa pääsin seuraamaan nukenrakentajien työtä. Ja olihan Karjalan Kansallinen nukketeatterikin samassa rakennuksessa oman työpaikkani kanssa. Nukketeatterikipinä on siis epäilemättä tarttunut mukaani Petroskoista.  

 

Valmistuttuani aloitin työt lahtelaisessa Timotei-teatterissa ja ohjasin harrastajateatteriryhmiä. Reilun puolen vuoden päästä valmistumisestani tein ensimmäisen pienen nukketeatterikokeilun. Koska se on tavallaan osa Teatteri Tuomikon historiaa, kerron siitä tarkemmin Mikä Teatteri Tuomikko? -sivulla. Teatterin parissa olen onnekseni saanut työskennellä hyvin monipuolisesti. Viimeisimmät ja tärkeimmät työt ja koulutukset on koottu CV:ni.


Kuten elämään kuuluu, on matkalleni mahtunut monenlaista: olen saanut kaksi ihanaa lasta, kokenut avioeron, muuttanut monta kertaa ja työskennellyt mahdottoman monessa paikassa. Olen kai tyypillinen freelancer, koska en ole koskaan ollut palkallisella kesälomalla. Kestän kuitenkin hyvin epävarmuutta ja nautin nukketeatteriyrittäjän monitoimielämästä valtavasti! Tasapainoa elämääni tuovat puoliso ja lapset sekä talo, jonka parissa riittää aina puuhasteltavaa. Vapaa-ajalla käyn kuntosalilla, sauvakävelemässä, museoissa ja tietysti teatterissa - rakastan edelleen teatteria! Koska inhoan kylmää, haaveilen usein matkustamisesta ja talvista auringossa. Toivon, että ehtisin nähdä ystäviäni enemmän ja että jaksaisin vuosien karttuessa edelleen innostua, seikkailla ja unelmoida suuria.

Teatteri Tuomikon ohessa työskentelen edelleen toisinaan näyttelijänä, ohjaajana ja kouluttajana, vedän taideprojekteja ja -työpajoja. Oikeastaan kaikki nuo mahtuu hienosti Teatteri Tuomikon sateenvarjon alle. Olen avoin uusille projekteille ja yhteistyöehdotuksille, joten ota epäröimättä yhteyttä, jos sellaista on mielessäsi.

bottom of page