top of page

Teatteria lapsille poikkeusolojen jälkeen


Lapset tarvitsevat teatteria, nukketeatteria, iloa ja suuria tunteita ja meidän aikuisten on hyvä olla valmiina tarjoamaan niitä heti, kun tästä poikkeustilasta päästään. Oma mielipiteeni on, että ruudulta katsottu laadukaskaan streamaus ei korvaa live-esitystä. Toki siitä voi olla apua akuuteimpaan hätään, mutta samaan kokemukseen live-esityksen kanssa se ei yllä.


Pieni, yhden esiintyjän nukketeatteri voisi periaatteessa mennä

turvallisesti päiväkotiin tai kouluun korona-aikanakin. Jos kulkemiset suunnitellaan etukäteen, ei esiintyjän tarvitse kohdata lapsia roudausvaiheessa. Ja puolen tunnin mittaisia esityksiä pystytään järjestämään monta peräkkäin, jotta yleisöön tullaan vain oman ryhmän kesken. Silti esityksiä on ollut äärettömän vähän viimeisen vuoden aikana, tänä keväänä niitä tulee tuskin yhtään; on siis keksittävä jotain muuta.


Lastenteatteri siirtyy ulos


Erilaisia koronainnovaatioita kehitetään teatteriryhmissä kaiken aikaa: monet streamaa ja useat siirtyvät ulos. Itse olin syksyllä mukana Päijät-Hämeen Lasten kulttuurikeskus Efektin Sirkus Efektos -esityksessä. Koulun pihoja kiertävä poikkitaiteellinen esitys oli rakennettu koronaturvalliseksi ja sitä esitettiin ulkona, useammalla teltalla, joita lapset kiersivät omissa luokissaan. Kevään saapuessa Sirkus Efektoksen karavaani lähtee jälleen kiertämään, koska kaikki koulut haluavat lapsilleen kulttuurielämyksen.Valmistelen myös Teatteri Tuomikolle ulkona esitettävää ohjelmistoa. Maalis-huhtikuussa syntyy Täti Hattara, joka on odotellut pöytälaatikossani jo pidempään. Täti Hattara on klovnimainen hahmo, joka on omasta mielestään maailman paras lastenvahti heti Maija Poppasen jälkeen. Täti Hattaran lastenhoitomenetelmät ovat tosin lastenkin mielestä kummallisia, täti kun helpottaa hammaspesua laittamalla harjaan hammastahnan tilalta vaaleanpunaista sokeria! Esitän itse Täti Hattaraa ja hyödynnän nukketeatteria lapsina, eläiminä ja kasveina, jotka pääsevät Täti Hattaran hoitoon. Uuden tekeminen on kivaa, muttei poista kaipuuta yleisön eteen.Tilaa nukketeatteri jo nyt


Parasta lääkettä koronaväsymykseen on tulevaisuuden toivo. Vaikka olen joutunut siirtämään Suru puserossa -esityksen ensi-iltaa jo useita kertoja, on se ollut parempi kuin se, että olisin keväällä 2020 tiennyt kuinka kauan korona-aika todellisuudessa kestää. Edessä on ollut toivoa. Tällä hetkellä toivoni on syksyssä: syksyllä pääsee varmasti jo esiintymään sisälläkin, syksyllä on vihdoin Suru puserossa -ensi-ilta jne. Toivosta ei saa luopua! Siksi kannustankin tilaamaan Teatteri Tuomikon esityksiä jo nyt, jopa ihan heti, vaikka sulkutila pahenee ja liikkumistakin aletaan rajoittaa. Onpahan jotain mitä odottaa! Esityksiä voi aina siirtää tai perua lyhyelläkin varoitusajalla ilman kustannuksia, joten mitään hävittävää ei ole!


Tilaa esitys tai kysy lisätietoja suoraan minulta p. 0405516130.Toivottavasti kevätaurinko paistaa ja piristää meitä, jotta jaksaisimme taistella vielä. Ja toivottavasti kesällä koronakin alkaa helpottaa! Valtavasti voimia ja taistelutahtoa kaikille!


Toivottaa, Terhi


Ps. Teatteri Tuomikon työhuoneella Täti Hattara pääsee pian valloilleen! Seuraa menoa Facebookissa ja Instagramissa @teatterituomikko

Comments


Uutisia ja ajatuksia

bottom of page